Mokymai socialdemokratų naujokams - įkvėpimas kurti ne tik sau, bet ir organizacijai

Mokymai socialdemokratų naujokams – įkvėpimas kurti ne tik sau, bet ir organizacijai

Kas yra politika ir politikas? Socialdemokratija? Kokios jos ištakos, istorija? Kokia socialdemokratinių pažiūrų partijų padėtis Europos valstybėse valstybėse? Tai temos, kurias kartu su VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentu dr. Liutauru Gudžinsku ir Vilniaus m. skyriaus pirmininkės pavaduotoju, rinkimų štabo vadovu V. Gavrilovu gvildeno antradienį į mokymus susirinkę Vilniaus socialdemokratų naujokai. Dalyviai galėjo užduoti juos dominančius klausimus,  turėjo galimybę diskutuoti, mokytis bei pagilinti savo žinias ir mąstymą.

Kaip buvo pasakyta mokymų metu, daug ką lemia pojūtis, jog nuo piliečių dalyvavimo iš tikrųjų priklauso politiniai procesai. Šiuo metu Vidurio ir Rytų Europos demokratijos yra rimtai susidūrusios su problema, kai verslo grupuotės įvairiomis priemonėmis kėsinasi įsiskverbti į viešąsias institucijas ir jas užvaldyti. Viena didesnių bėdų – politinių partijų negebėjimas atsispirti tokiems mėginimams.  Šiuo metu, keičiantis kairės sampratai Lietuvos viešojoje erdvėje, aktyvus piliečių įsitraukimas į politinę veiklą, gali keisti situaciją.

Kartu su mokymų dalyviais aptartos politikos, politiko ir dalyvavimo politikoje sampratos, gilintasi į LSDP Statutą, partijos struktūrą, išsamiai apžvelgtos socialdemokratijos ištakos Lietuvoje, partijos istorija. Abu pranešėjai pabrėžė kairiųjų demokratinių jėgų reikšmę Lietuvos valstybingumui,  ypač pasireiškusią tuomet, kai reikėjo apginti ką tik priimtą sprendimą dėl Lietuvos nepriklausomybės. Ryžto ir entuziazmo prelegentai kvietė mokytis iš  Nepriklausomybės akto signatarų  Mykolo Biržiškos, Stepono Kairio, Stanislovo Narutavičiaus, Jono  Vileišio ir kt. iškilių asmenybių.   Jų indėlis tiek stiprinant Lietuvos valstybę ir jos demokratiją, tiek rūpinantis, kad būtų užtikrintos visų jos piliečių pagrindinės teisės, yra istoriškai svarbus.

Akcentuota, kad socialdemokratams esminė vertybė – lygiateisiškumas. Visi turi turėti teisę į kokybišką švietimą, sveikatos apsaugą, kitas viešąsias paslaugas, ir niekas negali būti diskriminuojamas ar kitaip išskirtas dėl savo lyties, tautybės, rasės, socialinės padėties ir kitų pagrindų, įskaitant lytinę orientaciją. Socialdemokratai,  paremdami šias konkrečias nuostatas, turi būti ideologiškai nuoseklūs.

Vilniaus socialdemokratų politika yra LSDP bendros  politikos dalis. Siekiant darnos,  skyriaus narių lavinimas yra prioritetinė sritis. Socialdemokratinio švietimo mokymų iniciatorius ir kuratorius Valentin Gavrilov sakė, kad  ,,mokymuose kartu atrandame vis kažką naujo, keliame vis naujus uždavinius, esame įkvėpti noro kurti ne tik sau, bet ir organizacijai. Ta aiškiai parodo, kad mes stiprėjame ir augame“.

Aktyviausiems mokymų dalyviams įteikti  Seimo narės Rasos Budbergytės įsteigti  prizai - rašiklių komplektai  su Lietuvos šimtmečio simbolika.

Close