Liutauras Gudžinskas: siūlome taikios, telkiančios kultūros politikos idėją

Aktualija
2020-09-15

Kolega Mažvydas Jastramskis pasakė, kad partijos stokoja idėjų. Iš dalies sutinku su tokiu pasakymu, ypač, kai tokios solidžios partijos kaip TS-LKD bemaž sugalvoja vykdyti  „normalią politiką“.

Esame pasiryžę rimčiau atremti šiuos ne pirmą dešimtmetį girdimus politologų priekaištus partijų atžvilgiu. Greitu laiku paskelbsime ir pristatysime LSDP programą. Teko prisidėti prie jos, tad leisiu sau pagarsinti vieną idėją iš programos projekto.

Pasaulyje aidi „kultūros karų“ aidai. Kuo toliau, tuo labiau juos galima išgirsti JAV prezidento Donaldo Trumpo ir kitų dešiniųjų populistų politikų pasisakymuose. Stiprėja jie ir pas mus. Štai vienos partijos atstovai išberia smėlio Lukiškių aikštėje, o kitos nariai skundžia pirmuosius Vyriausiajai rinkimų komisijai. Tai tipiška dešiniųjų populistinė „skaldyk ir valdyk“ politika, kai užuot sprendus realias socialines ir ekonomines žmonių problemas, stengiamasi jas užgožti niekad nesibaigiančiais barniais dėl skirtingų atminties ir tapatybės interpretacijų.

[blockquote author=”” sc_id=”sc1558512220220″]Mes, socialdemokratai, siūlome taikios, telkiančios kultūros politikos idėją.[/blockquote]

Jos svarbą bene pirmieji suprato danai – dar XIX a. Būdami palyginti maži ir spaudžiami kylančios Prūsijos (Vokietijos) karinės galios iš pietų, jie suvokė, kad kariškai menkai gali pasipriešinti, tačiau kaip Tauta jie gali išlikti, jei skirs išskirtinį dėmesį savo literatūros, meno, muzikos ir kitų sielos mokslų puoselėjimui.

Lietuva yra analogiškoje, labai sudėtingoje geopolitinėje padėtyje. Todėl mažiausiai mums dabar reikia šalį skaldančių „kultūros karų“. Štai kodėl mes siūlome iki 2024 m. pasiekti, kad savo šalies kultūros finansavimą pakelti iki 2 proc. BVP, kaip tai daro kitos Šiaurės ir Baltijos šalys. Turime atnaujinti ir sustiprinti nacionalinių ir vietos kultūros įstaigų tinklą, gerokai pakelti profesionalių menininkų ir kultūros darbuotojų atlyginimus (kurie dabar vieno mažiausių ES), skatinti, kad pati visuomenė aktyviai įsitrauktų į bendros šalies kultūros kilimą.

Tai tik viena idėja iš programos, kurioje siekiama atkurti žmonių pasitikėjimą vienas kitu ir savo ateitimi.

 Liutauras  Gudžinskas yra  politologas, LSDP kandidatas į  LR Seimo narius  Antakalnio apygardoje.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai