A. Sysas: darbdavių noras mokėti skirtingą minimalią algą pagal amžių ydingas ir antikonstituciškas

Aktualija
2020-10-27

Socialdemokratai ydingu ir galimai prieštaraujančiu Konstitucijai vadina siūlymą nustatyti skirtingus minimalios mėnesinės algos (MMA) dydžius jauniems ir vyresniems darbuotojams.

„Darbdavių atstovai vėl siūlo, kad būtų nustatytas mažesnis minimalios algos dydis jaunesniems darbuotojams, ir kažkiek didesnis vyresniems. Jauni žmonės būtų diskriminuojami gaudami mažesnius atlyginimus, o darbdaviams jie būtų pigiau kainuojanti darbo jėga. Tuo tarpu vyresni, kuriems ir taip nelengva išsaugoti ir rasti darbą, taptų dar labiau nepageidaujami darbo rinkoje. Toks ydingas MMA diferencijavimas diskriminuotų ir jaunus, ir vyresnius darbuotojus“, – sako Seimo socialdemokratų partijos frakcijos narys Algirdas Sysas.

[blockquote author=”” sc_id=”sc285084639442″]Jauni žmonės būtų diskriminuojami gaudami mažesnius atlyginimus, o darbdaviams jie būtų pigiau kainuojanti darbo jėga. Tuo tarpu vyresni, kuriems ir taip nelengva išsaugoti ir rasti darbą, taptų dar labiau nepageidaujami darbo rinkoje.[/blockquote]

Minimalus mėnesio atlygis nuo kitų metų Vyriausybės sprendimu turėtų kilti nuo 607 eurų iki 642 eurų. Vis dėlto galutinis sprendimas paliktas darbuotojų ir darbdavių atstovų susitarimui Trišalėje taryboje. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija argumentuotai siekia didesnio MMA dydžio, o darbdavių organizacijos siūlo įvairias išlygas – nuo skirtingų MMA dydžių regionams iki skirtingo minimalaus atlygio pagal amžių.

„Pirmiausia primenu, kad minimalus atlygis mokamas tik už nekvalifikuotą darbą, o tai reiškia – neatsižvelgiant nei į amžių, nei į lytį, nei į akių ar plaukų spalvą, tautybę ar tikėjimą. Manau, kad toks siūlymas yra  akivaizdžiai diskriminuojantis ir prieštarauja Konstitucijai.
Antra, šis dydis yra nustatomas valstybiniu lygiu. Jeigu, darbdavio manymu,  kažkas nekvalifikuotą darbą atlieka geriau, lai darbdavys tam žmogui sumoka daugiau negu MMA.
Trečia, niekas netrukdo kolektyvinėse sutartyse sutarti dėl didesnio minimalaus atlygio net už nekvalifikuotą darbą“, – sako Seimo narys Algirdas Sysas.

Jo manymu, tokiu būdu vėl bandoma išsisukti nuo MMA didinimo, siūlomi ydingi sprendimai.

Socialdemokratai siūlo Vyriausybei atsižvelgti ne vien į darbdavių traukiamus vis naujus atsikalbinėjimus ir siūlymus, bet ir į darbuotojų poreikius – gauti tokį atlygį, kad žmogus galėtų pragyventi už uždirbamus pinigus.

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Gaukite naujienas į savo el. paštą

Naujienos apie renginius bei svarbūs straipsniai

Prašome palaukti

Ačiū. Jūsų registracija sėkminga.

Mūsų partneriai